Skip to main content

Tovarna pripravljenih jedi

Ali veste, kje nastajajo priljubljeni piščančji medaljoni, piščančji cordon bleu, pečen ali paniran piščančji file, marinirana krilca? Odgovor je: v Tovarni pripravljenih jedi Perutnine Ptuj v neposredni bližini turniškega gradu na Ptuju. Tukaj proizvajajo panirane, pečene – marinirane in kuhane izdelke iz perutninskega mesa. Ena izmed pomembnih konkurenčnih prednosti je tudi proizvodnja brezglutenskih paniranih izdelkov iz piščančjega mesa, ki jih prodajajo po vsej Evropi. Med pomembnimi kupci je tudi priljubljena in svetovno znana veriga restavracij McDonald’s.

V Tovarni pripravljenih jedi (TPJ), ki je bila zgrajena leta 2003 in je zaposlenih okoli 100 ljudi, proizvajajo okoli 20 različnih skupin izdelkov. V delovnem procesu sodelujejo zraven tehnološke službe še operaterji procesov in procesni delavci, ki so razdeljeni v oddelke: priprava mas, oblikovanje izdelkov, paniranje in termična obdelava izdelkov ter pakiranje proizvodov. Pri svojem delu upravljajo z najsodobnejšo tehnologijo za kakovostno oblikovanje, paniranje, termično obdelavo in pakiranje proizvodov. V delovnih procesih zaposleni uporabljajo tehnološko opremo za obdelavo mesa (injektor, masirke, drobilec mesa …), mešalce, aplikatorje za nanos panad, peč za termično obdelavo, cvrtnik, zamrzovalni tunel, večglave tehtnice in pakirne stroje.

Presoja oz. nadzor proizvodnje različnih certifikacijskih hiš je izčrpna

TPJ se ponaša z večino standardov kakovosti v živilski dejavnosti. Skladnost izdelkov in proizvodnih procesov redno preverjajo z napovedanimi in nenapovedanimi presojami različnih državnih institucij in certifikacijskih hiš. Izpolnjujejo zahteve naslednjih certifikatov kakovosti: ISO, IFS, BRC, SQMS – McD, HALAL ter za brezglutenske izdelke SAS GLUTEN FREE in LACTOSE FREE. Vsaka presoja je zelo izčrpna in zajema podroben pregled proizvodnega obrata, njegove okolice in celotne infrastrukture (službe vzdrževanja, kotlarne, hladilne službe, skladišča čistil …). Vsaka presoja zahteva tudi natančen pregled spremljevalne dokumentacije, kot so: delovna navodila, proizvajalne specifikacije, nadzor delovanja sistema HACCP, pregled sledljivosti surovin »od njive do vilic« …

Stalna kakovost končnih izdelkov

Na letnem nivoju proizvedejo največ piščančjih medaljonov, pečenih piščančjih kril, kuhanih piščančjih prsi in paniranih piščančjih porcij (oboje za angleško tržišče) in piščančjih fingersov brez glutena.

Perutnina Ptuj in McDonald’s

Začetki sodelovanja Perutnine Ptuj s svetovno znano verigo restavracij McDonald’s, ki ima več kot 38.000 restavracij v več kot 100 državah sveta, segajo že v prejšnje stoletje. Na temelju visokih standardov kakovosti jih v PP uspešno krepijo vse do danes. Že pred leti so sodelovanje okrepili s prodajo pripravljenih izdelkov za restavracije McD v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji in BiH. Izdelki Perutnine Ptuj bogatijo menije priljubljenih jedi – med njimi pečena piščančja krila, paniran piščančji mini file, pečen piščančji file, pečen piščančji zrezek iz stegen, hrustljava piščančja krilca (crispy) ...

Stalna kakovost končnih izdelkov

Stalno kakovost končnih izdelkov zagotavljajo s stalnim nadzorom kritičnih kontrolnih točk ter kontrolnih točk v tehnološkem procesu v skladu s sistemom HACCP in pred prodajo še s končno senzorično ocenitvijo izdelka. Za zagotavljanje novosti in stalne kakovosti izdelkov se v obratu nahaja tudi tehnološko-razvojni laboratorij.

 

Vsaka presoja zahteva tudi natančen pregled spremljevalne dokumentacije, kot so: delovna navodila, proizvajalne specifikacije, nadzor delovanja sistema HACCP, pregled sledljivosti surovin »od njive do vilic«.

Share this post