Skip to main content

Od njive do vilice: pomembna je kakovostna prehrana živali

Za zdravje in dobro počutje človeka je kakovostna, raznovrstna in uravnotežena prehrana eden izmed pomembnih dejavnikov. Zato je pomembno, kaj damo na krožnik. Na kakovost mesa in mesnih izdelkov pa v veliki meri vpliva tudi prehrana živali, ki mora biti prav tako kakovostna in uravnotežena.

Priznani agrarni ekonomisti poudarjajo, da se hrana v Sloveniji še vedno proizvaja po tradicionalnih metodah, kar ima prednosti tudi z vidika kakovosti in varnosti živil. Proizvajalci dosegamo višje standarde reje in proizvodnje; reja poteka v naravnem okolju Slovenije, hlevi in farme so manjši, krajše so transportne poti. Pomemben vidik je kakovostna krma, ki ugodno vpliva na sestavo mesa in izdelkov.

Kje in kako nastajajo kakovostne krmne mešanice za piščance v PP

Vsem svojim rejcem v Perutnini Ptuj (PP) dostavljajo krmne mešanice, ki nastajajo v njihovih lastnih mešalnicah. Krmila so povsem naraven produkt, sestavljena iz različnih žitaric: od koruze, pšenice, soje kot beljakovinske komponente, dodajajo maščobe kot energent in mineralno-vitaminske mešanice, tako da je ta kompletna sestava podpora živalim za uspešno rast in njihovo zdravo počutje v objektih. To so povsem naravne sestavine, brez umetnih dodatkov (brez dodatkov hormonov ter stimulativnih antibiotikov).

Proces proizvodnje krmnih mešanic se začne na sprejemu surovin. Večino pridelajo sami na približno 3800 hektarjev poljedelskih površin v okviru svoje kmetijske dejavnosti, poleg tega pa v PP odkupijo večino lokalno razpoložljivih poljščin – pšenice, ječmena in koruze – od okoliških kmetov oz. pridelovalcev. Nutricionist skrbi za pripravo receptur krmnih mešanic, ki se uporabi v procesu proizvodnje. Najprej se postopek začne z mletjem koruze, pšenice, soje, ki se ustrezno dozirajo v mešalec, kamor se dodajo tudi potrebne vitaminsko-mineralne mešanice, maščobe in druge mikro komponente, ki so potrebne za optimalno rast perutnine. Pripravljena mešanica se po transportnih poteh pripelje do peletirke, kjer z dodano paro iz mešanice moke iztisnejo pelete, ki v času reje predstavljajo uravnotežen obrok. Za dosego kakovostnega peleta je treba pelete ohladiti (stabilizirati), da se čim manj drobijo. Prvih 17 dni pelete zdrobijo, da velikost delcev prilagodijo starosti piščancev, kasneje pa uporabljajo peletirano krmo. Po fazi ohlajanja se krma transportira v končne celice, kjer so ločena skladišča za posamezne vrste krmil. Služba za logistiko skrbi za dostavo krmil do rejcev.

Del proizvodnega procesa je tudi sušilnica, kjer poteka prevzem pšenice in koruze neposredno iz polja. Tukaj surovino posušijo, tako da je primerna za daljše skladiščenje v lastnih silosih ali tubah, ki predstavljajo sodoben način skladiščenja zrnja za mešalnice in širšo uporabo.

krmila_5.jpg

V mešalnicah PP je trenutno zaposlenih 73 sodelavcev in sodelavk. Kolektiv sestavljajo zaposleni z veliko izkušnjami in mlajši sodelavci, na katere se prenašajo dolgoletne izkušnje in znanje, da bodo jutri tudi sami pripomogli k doseganju zahtevanih ciljev.

krmila_9.jpg

Zadnja kontrola kakovosti pred dostavo krmnih mešanic rejcem.

 

Proces proizvodnje krmnih mešanic se začne na sprejemu surovin. Večino pridelajo sami na približno 3800 hektarjev poljedelskih površin v okviru svoje kmetijske dejavnosti, poleg tega pa v PP odkupijo večino lokalno razpoložljivih poljščin.

Share this post