Skip to main content

OriginTrail in Perutnina Ptuj z rešitvijo sledljivosti

Hrana je tema, o kateri se radi pogovarjamo, še raje ob njej uživamo. Vedno bolj nas zanima, kako je hrana pridelana in predelana, prednost dajemo domačemu poreklu živil. Kljub boljši informiranosti o prednostih slovenskega porekla, pa se to velikokrat ne udejanja v tem, kaj dajemo v nakupovalne košarice. Priznani agrarni strokovnjaki poudarjajo, da k temu prispeva tudi dejstvo, da je danes marsikaj označeno kot domače, lokalno, zato moramo biti kot kupci zelo dobro seznanjeni s precej kompleksnimi informacijami o hrani, ki jih je težko celovito razumeti.

Perutnina Ptuj je kot pionir v svoji branži že pred leti vpeljala sledljivosti do potrošnika, kar so sposobni dokazati v celotni verigi od matične jate do izdelka. Konkurenca je to vpeljala z nacionalno shemo Izbrana Kakovost. V PP imajo označeno in sledljivo ne samo, kdo je bil rejec perutnine; spremljajo in nadzorujejo tudi ostale pomembne podatke: od tega, kdo vse je bil v stiku z živalmi, od kod so krmila za rejo, na katerih tehnološki liniji je bilo živilo pripravljeno, pa vse do temperaturnega režima vozil, s katerimi je bilo živilo distribuirano.

Kupci izdelkov Natur Premium Perutnine Ptuj, ki nosijo oznako Piščancem prijazna reja (PPR), se lahko s pomočjo svojega mobilnega telefona prepričajo o lokalnem poreklu izdelka ter izvejo več o rejcu.

Na pakiranem piščančjem mesu iz linije Natur Premium se nahaja QR koda, ki uporabnikom omogoča enostavno skeniranje s pametnim telefonom. Po vnosu roka uporabe in LOT številke izdelka, se uporabnikom prikaže točna lokacija kmetije in opis rejca.

OriginTrail in Perutnina Ptuj sta prvo mobilno aplikacijo za prikaz porekla predstavila že leta 2014.

Nova rešitev zdaj prikaz sledljivosti približuje še širšemu krogu kupcev, saj ne zahteva prenosa posebne aplikacije, ampak enostavno deluje na vsakem telefonu, ki lahko skenira QR kode. Poleg tega so odslej vsi podatki dodatno zavarovani s tehnologijo blockchain, ki zagotavlja, da jih zatem, ko so enkrat vnešeni v sistem, ni več mogoče spreminjati.

Pri večini novejših telefonov za skeniranje QR kode zadostuje fotoaparat. Sicer se lahko uporabi eno od številnih aplikacij za skeniranje QR kod. Poreklo lahko kupci preverijo tudi prek spletne strani na naslovu www. perutnina.com.

OriginTrail razvija rešitve za zaupanja vredno izmenjavo podatkov v dobavnih verigah, kjer tehnologija blockchain poskrbi za integriteto in neizbrisnost izvirnih podatkov. Podjetje je za svoje rešitve prejelo nagrado Walmartovega centra za sodelovanje na področju prehranske varnosti.

Kupci izdelkov Natur Premium Perutnine Ptuj, ki nosijo oznako Piščancem prijazna reja (PPR), se lahko s pomočjo svojega mobilnega telefona prepričajo o lokalnem poreklu izdelka ter izvejo več o rejcu. Na pakiranem piščančjem mesu iz te linije se nahaja QR koda, ki uporabnikom omogoča enostavno skeniranje s pametnim telefonom.

Deli objavo