Skip to main content

Z novo embalažo korak v smeri večje trajnosti

Z embalažo za novo linijo pripravljenih ohlajenih izdelkov naš resen pristop in strateško usmerjenost k trajnostnemu razvoju dokazujemo z dejanji. To smo nakazali že  z izdajo prvega nefinančnega poročila Skupine Perutnina Ptuj za leto 2019.

Vnefinančnem poročilu smo poročali, da uporabljamo zmeraj več obnovljivih materialov. V letošnjem letu smo naredili dodaten korak v tej smeri in za novo linijo ohlajenih pripravljenih izdelkov izbrali novo obliko in vrsto embalaže. Gre za embalažo, ki je sestavljena iz dveh materialov, kartona in plastike, in vsebuje kar 80 % manj plastike kot primerljive alternativne embalaže na osnovi plastike. Uporabljeni materiali s svojo sestavo ustrezajo zahtevam krožne ekonomije recikliranja: kartonski podstavek, ki je biorazgradljiv, se odvrže v zabojnik za papir, plastična folija, ki je deklarirana kot mono-material, pa v zabojnik za plastiko. Ne nazadnje je skupna teža embalaže nižja za štirinajst odstotkov, kar po zaključeni uporabi pomeni tudi manjšo količino odpadkov.

 

Odgovorno do okolja

Glede na objavljene rezultate v nefinančnem poročilu smo v Skupini Perutnina Ptuj v letu 2019 zmanjšali porabo neobnovljivih materialov za 1 odstotno točko v primerjavi z letom 2018, kljub temu, da smo skupaj porabili za 2 odstotni točki več materialov. V primerjavi z letom prej smo povečali tudi porabo goriva iz obnovljivih virov za 2 odstotni točki ob tem, da je bila skupna poraba goriv za 1 odstotno točko večja. Tako smo za 107 ton zmanjšali svoje toplogredne emisije CO2 v primerjavi z emisijami leta 2018.
 

Deli objavo